Kjøkken på seks kvadrat

Kjøkkenet monteres

Det er på tide å montere kjøkkenet! Går det virkelig raskere om man overlater det til proffene? Her er en ny episode av serien «Kjøkken på seks kvadrat».

d&d: Dere valgte å sette bort monteringen, hva kom det av?

Ida: Da IKEA lanserte METOD i 2013 var en av tingene de mente å ha forbedret at det skulle være mye enklere å montere, selv for én person. Og med to personer så skulle vi nok helt greit fått det til, riktignok med noe banning.

Men når man skal montere et kjøkken så er det jo en god del man ikke vil gjøre selv, og gjerne få en elektriker og en rørlegger til å gjøre.

Og da blir det ganske mye koordineringsjobb å få rørlegger og elektriker inn på riktig tidspunkt uten at noen forsinker hverandre. IKEAs monteringspartner fikset rørlegger og elektriker og sto for all koordineringen, og lovet at de kunne gjøre ferdig hele kjøkkenet på en uke (!). Solgt!

d&d: Hvordan så kjøreplanen ut da?

Ida: Først rev de kjøkkenet slik at vi kunne sparkle veggene. Deretter så kjøreplanen slik ut. Jeg syntes det hørtes ambisiøst ut, men uansett ville det nok være minst dobbelt så raskt som det vi selv ville få til…

Screen Shot 2016-04-24 at 21.02.32

Etter at kjøkkenet var revet, skulle det gå slag i slag!

Mandag 4. november

Kjøkkenet kom 4. november. Et flatpakket kjøkken er sjokkerende stort. Det tok opp nesten hele stua.

IMG_6388

Jeg satt igjen med inntrykket av at IKEA betaler de som leverer kjøkkenet for dårlig. De virker stresset og travle, og jeg kunne høre det hjalle i oppgangen når kjøleskapet deiset inn i gelenderet i trappa… Heldigvis gikk det bra for kjøleskapet. Ryggen til gutta som leverer, derimot…

Onsdag 6. november / Dag 1

Dag 1 gjorde elektrikeren forarbeid. Det er en del småting (og større utgiftsposter) som dukker opp når elektriken kommer innom.

Du må ha en komfyrvakt som koster sjokkerende mye (mer om uventa kostnader i en senere episode), du må kanskje ha en ekstra krets, og skal du ha en ekstra krets og du har et gammelt sikringsskap, er det ikke gitt at det faktisk er plass til en ekstra krets. Kanskje må du ha et nytt sikringsskap (heldigvis var det plass).

En av måtene folk prøver å sparer penger på kjøkkenet er ved å la være å legge inn en ekstra krets – det har funka bra til nå, så da går det vel greit fremover? Men jeg er ganske sikker på at det vil være irriterende nok at sikringen går fordi noen brukte to kokeplater samtidig som noen bruker støvsugeren i stua. Så vi la inn den ekstra kretsen.

Torsdag 7. november / Dag 2

Dag 2 satte de i gang selve monteringen. Og når vi kom hjem fra jobb den dagen var det jo allerede begynt å ligne på et kjøkken!

IMG_6421 IMG_6422

 

Fredag 8. november / Dag 3

Dag 3 fortsatte monteringsarbeidet, og det kom på plass en del hvitevarer og fronter. Vi kunne begynne å ane hvordan det nye kjøkkenet skulle se ut.

IMG_6439 IMG_6440

Mandag 11. november / Dag 4

Monteringsarbeidet fortsatte i jevnt og trutt tempo. Ingen katastrofer inntruffet så langt…

IMG_6451 IMG_6453

Tirsdag 12. november / Dag 5

På dag 5 kom elektriker tilbake. Vi fikk koblet til lamper og strøm på kjøkkenet, og nå hadde vi på mange vis et fungerende kjøkken. En liten detalj gjensto – vann.

IMG_6461 IMG_6458

 

Onsdag 13. november / Dag 6

Den sjette dagen var det altså rørleggerens tur. Dette var – noe overraskende – noe av det mest tilfredsstillende i oppussingsprosessen. På det gamle kjøkkenet hadde nemlig rørene under vasken vært en slik enorm krussedul av et røropplegg at det var umulig å oppbevare noe under vasken. Den veldig hyggelige og dyktige rørleggeren fra Christiania Rørleggerbedrift fikk gjort det så lite og elegant at vi plutselig fikk masse oppbevaringsplass under skapet med vasken.

IMG_6467

Men også her kom en uventet utgiftspost – en såkalt water guard / vannvakt (mer om den også i episoden om kostnader!). Man kan visst bruke den til å prute på forsikringen, men det har vi ikke fått somlet oss til å gjøre…

IMG_6466

Ser du den lille grå «ekstra» stikkontakten? Du kobler vaskemaskinen til den, og så kuttes strømmen hvis det blir vått.

Men når alt dette var gjort, så hadde vi sørgen meg et fungerende kjøkken! Og det på bare seks arbeidsdager. Puh!

IMG_6515

Men… Det er arbeid som gjenstår enda…

IMG_6869

Følg med i neste episode, hvor Ida og Henrik endelig gjør kjøkkenet helt ferdig (fliser, hallo!) og pusser opp gangen i samme slengen. 

Tidligere episoder:

Klarer du ikke vente til neste episode?

Sjekk ut tidligere føljetonger:

Reklamer
Standard

10 kommentarer om “Kjøkkenet monteres

 1. Benedicte sier:

  Veldig morsomt å lese denne serien! Vi pusset opp kjøkkenet vårt fra 1954 for et halvt år siden, og utgangspunktet var VELDIG likt dette prosjektet (bortsett fra at vårt var mye mer nedslitt) – planløsning, størrelse, de gamle skapene, til og med den blå fargen! Vi hadde også mange av de samme ønskene til det nye kjøkkenet (hallo, marmor!) men måtte forkaste og revurdere mye av hensyn til budsjettet, og endte også opp med grå Veddinge fronter fra Ikea og benkeplate i heltre. 😉 Jeg er veldig spent på å se det endelige resultatet av dette prosjektet og håper det kommer en oppdatering snart! 🙂

  Jeg snublet over bloggen her da jeg googlet etter tips til å hvitolje benkeplate, og lurer på om dere har noen gode råd i den forbindelse? Må platen pusses ned før behandlingen? Vi har heltre eik fra Ikea, kjøpt som sagt for et halvt år siden men ikke behandlet med noe siden.

  • Så gøy at du leker det! Kjøkkenet deres har nok mye til felles med dette kjøkkenet – også sluttresultatet 🙂

   Håper å få fullført serien, men akkurat nå spises tiden i alle ender (viser seg at tidsklemma er helt reelt når man får barn og bygger et hus…), så tør ikke love noe.

   Benkeplaten vår oljet vi bare direkte og det fungerte fint. Vår er i bjerk, og det er jo ganske lyst fra naturens side, så mulig det vil være annerledes med mørkere tresorter?

   Vi oljer platen vår ca en gang i halvåret og da vasker vi over den med salmiakk eller lignende for å fjerne eventuelt annet fett og så pusser vi bort eventuelle flekker.

   Når man oljer kan fibrene i treverket reise seg litt, så man kan evt gå fjærlett over med et veldig fint sandpapir når oljen har tørket. Lykke til 🙂

 2. Kristin sier:

  Hei Tuva. Jeg er så nysgjerrrig på hvordan det endelige resultatet blir seende ut.
  Kjøkkenet mitt synger på siste verset, så nå må jeg snart ta grep. Når du skriver om uventa kostnader i dette innlegget får jeg hjerte i halsen. Min store frykt er nettopp å ryke på en smell fordi det dukker opp utgifter jeg ikke hadde regna med. I tillegg vil jeg gjerne vite mer om fliser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s