Sus og dus i rekkehus

Planer og plantegninger… og Tek10

Slik plantegningen ser ut nå skal det være et vindfang før man kommer inn i gangen.

plantegning-forste

Fra Wikipedia: Vindfang er et lite rom i tilknytning til inngangsdøra til et hus. Formålet er å redusere husets varmetap, eller som det kommer av ordet, hindre vinden å blåse rett inn i bygningen. Rommet fungerer med andre ord som en sluse og reduserer samtidig også mengden skitt og fuktighet som tas med inn i huset. Vindfanget i eldre hus er ofte utvidet til et lite tilbygg foran inngangsdøra. Her kunne man midlertidig lagre fiskeutstyr, krabbeteiner og andre ting som måtte tas inn når man ventet vind og uvær.

Jeg har ingen krabbeteiner og forstår ikke egentlig hva vi skal med vindfang i et moderne, isolert hus. Dessuten ser jeg for meg at døren mellom vindfanget og resten av gangen kommer til å stå åpen hele tiden. Da blir denne oppdelingen ganske meningsløs og mest upraktisk.

Derfor har vi lyst til å fjerne vegg og dør mellom vindfang og gang. Det gir bedre flyt i rommet og skaper et luftigere rom. Dessuten gir det oss muligheten til å forlenge skapet til høyre for inngangsdøren. Det vil gi oss 40-50 cm ekstra oppbevaring fra gulv til tak – verdifulle cm for en småbarnsfamilie.

I tillegg ønsker vi å skyve skapet litt inn i rommet på høyre side slik at skapfronten flukter med veggen.

Den andre endringen vi ønsker å gjøre på plantegningen er å skyve litt på døren til kontoret slik at det blir plass til en skyvedørsgarderobe eller et annet skap på kortveggen.

plantegning-entre

Men så oppdaget vi den byggtekniske forskriften Tek10 og paragrafen § 13-7 Lydisolasjon som setter en effektiv stopper for den planen. Jeg er helt for standardisering og minstekrav som sørger for bedre boliger, men i sin iver etter å standardisere kan ingeniørene noen ganger gå vel langt.

Paragrafen ser uskyldig nok ut på overflaten: «Skille mellom brukerområder skal ha lydisolerende egenskaper som sikrer tilfredsstillende lydforhold med hensyn på luftlyd i brukerområder og på omliggende arealer.»

Men det den innebærer er at det må være doble dører mellom utsiden og oppholdsrommet. Det kan kanskje være fornuftig i blokker og bygårder der leilighetens ytterdør går ut i en gang med mye akustikk, og vinduene ikke vender ut mot denne gangen, men ut i verden.

I vårt tilfelle ligger oppholdsrommet i etasjen over og har både vinduer og verandadør ut i den samme bakgården som ligger utenfor ytterdøren i første etasje. I den grad (ikke i det hele tatt) vi vil bli plaget av lyd fra bakgården gjetter jeg at lyden kommer fra en av disse – ikke gjennom den tykke ytterdøren i etasjen under. Det er ordentlig tåpelig.

Når vi blir nødt til å ha en dør der, så vil vi ikke kunne dra garderobeskapet så langt vi vil fordi da krasjer vindfangsveggen med kontordøren, men vi kan ihvertfall flytte veggen litt slik at vi får litt mer skapplass.

plantegning-forste2

Dermed får vi en litt mindre praktisk gang enn vi så for oss, men ingeniørene får den elendige lydslusen sin. Og så fort vi flytter inn så river vi veggen selv. Kan bare ikke være belemret med den døren der altså. Den har blitt min Moby Dick.

Vi tenker at det ene soverommet i første etasje skal være kontor. Det andre soverommet vet vi ikke helt hva vi vil med enda, men vi ser for oss en slags ekstra stue. Kanskje.

Når vi fjerner døren får vi en lang, luftig gang (men med litt mindre garderobeskap enn vi drømte om) helt frem til trappen opp til stue og kjøkken. Røddig!

 

plantegning-forste2b

Digresjon: Direktoratet for Byggkvalitet og Standard Norge tilgjengeliggjør regelverket i Tek10 på nett på en måte som minner meg om dette: 

“But the plans were on display…”
“On display? I eventually had to go down to the cellar to find them.”
“That’s the display department.”
“With a flashlight.”
“Ah, well, the lights had probably gone.”
“So had the stairs.”
“But look, you found the notice, didn’t you?”
“Yes,” said Arthur, “yes I did. It was on display in the bottom of a locked filing cabinet stuck in a disused lavatory with a sign on the door saying ‘Beware of the Leopard.”

«The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy» – Douglas Adams

Reklamer
Standard

11 kommentarer om “Planer og plantegninger… og Tek10

 1. Ragne ;) sier:

  hmm… ny oppdragsgiver?? først Nav – nå oppdatering av Norsk standard/byggforsk 😉 Hva med en dispensasjon?? ta kontakt og hør med bakgrunn i din dokumentasjon?? Gjetter at det ikke tar lang tid før du finner «en til» som bør revurderes 😉 kjipt å starte ombygning allerede med en gang 😦

 2. Vi har et sånt vindfang i vårt hus. Det har et stort garderobeskap, knagger til ytttertøy og plass til sko. Veldig kjekt at alt på den måten kan holder unna resten av etasjen. Funker forsåvidt greit når det er bare oss, men totalt upraktisk når det er mer enn to som kommer inn samtidig. Da blir det for trang, og noen må enten gå helt inn, eller noen må vente utenfor… Det mest pussige med vårt vindfang, er at de har lagt fliser der, men uten varmekabler, så det er et skikkelig kuldehøl som slett ikke minsker husets varmetap….

 3. Men du? ang lyd og sånn, Sjekk døra deres. For det kan hende døra har innebygget lydisolering. og da er tek10 oppfyllt. Det er klistermerker på eden av døra oftes. Og er den brannsikkret på noe vis, ja så er den lydsikkret og.

 4. Lise Jansen sier:

  «I tillegg ønsker vi å skyve skapet litt inn i rommet på høyre side slik at skapfronten flukter med veggen.» Uten å ha sett målsatte tegninger, vil jeg tro det er TEK10 som står i veien også for dette, da det skal være en Ø150 cm snusirkel i tilknytning sengen.

  • Hei, Lise!
   Akkurat den endringen har vi ikke fått noen tilbakemelding på enda. Krysser fingrene for at ikke Tek10 spenner ben av den også… Snusirkel-kravet i tilknytning til seng høres jo forøvrig også besynderlig ut. Det kommer jo an på hvor stor sengen er. Men ingenting overrasker meg med Tek10, haha!

 5. Inger Svare Morset sier:

  Hei og hå, lykke til med huskjøp. Akkurat denne moret meg veldig. TEK og SAK er jo min hverdag som arkitekt. Noen ganger skulle man bare ønske man kunne planlegge og bygge fornuftige praktiske hus rett og slett… Det er ofte et spindelvev av lovverk og krav som ender opp til at løsningene blir som de blir – når også utbyggers krav om så små rom som lovlig/mulig skal oppfylles slik at pengene klirrer i kassa. Bokvalitet? Hvem bryr seg… 😉

  • Haha, det er godt det ikke bare er meg. Det virker som man har spesifisert _hvordan ting skal løses_ ned til miste detalj, ikke _hva man ønsker å oppnå_ slik at arkitekten kunne funnet beste løsning i hvert enkelt tilfelle (for det er nesten garantert ikke den samme fra hus til hus). Denne lydslusen blir i dette tilfellet litt som å skyte spurv med kanon. Men nå er vi ihvertfall godt rustet mot all støyen på Kampen (fnis).

   Og bokvalitet og utbyggere kunne jeg skrevet mye om… F.eks gipsvegger, lave tak og sånn.

   • Inger Svare Morset sier:

    Takk for at du skaper fokus på kvalitet i det du skriver om 🙂 Vi får holde frustrasjonene litt for oss selv vi som er nødt til å forholde oss til lovverk i saker som er pålagt byggesøknad.

    Lovverket er laget for (og ivaretar) en generell høy standard. Men det er deilig å drømme seg bort i fine prosjekter fra det store utland (hvor det er litt smidigere/mindre lovverk) og de her hjemme som tørr å «bygge ulovlig».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s