Kjøkken på seks kvadrat

Ny planløsning… Eller?

L-kjøkken, hjørnekjøkken, parallellkjøkken, åpen løsning. Det finnes mange måter å løse planløsningen på et kjøkken, men hva er egentlig lurest når du har et lite kjøkken på seks kvadrat?

Her er en ny episode av serien «Kjøkken på seks kvadrat» følger vi mine gode venner Ida og Henrik da de transformerte et upraktisk etterkrigstidskjøkken til et stilrent og praktisk kjøkken med masse oppbevaring.

d&d: I forrige post snakket vi om alt som var galt med kjøkkenet, men hva drømte dere om?

Ida: Jeg liker veldig godt blokka vi bor i, og elsker planløsningen. Jeg hadde lyst til at kjøkkenet skulle være litt i den funksjonalistiske og praktiske ånden som rådde da de smalt opp boligblokker i etterkrigstida.

Men jeg må ærlig innrømme at det var litt vanskelig å finne inspirajon, særlig når det gjaldt det å få bedre romfølelse, mer oppbevaringsplass og mer benkplass. For nesten alle kjøkkenene du finner i interiørblader eller på Pinterest er jo mye større enn seks kvadrat.

plantegning2

Slik var planløsningen i leiligheten

d&d: Så hvor går man for å finne ideer til et lite kjøkken?

Ida: Det jeg innså er jo at vi bor i et borettslag med 3 blokker, til sammen 11 oppganger. Jeg var på ingen måte den første som hadde tenkt at et kjøkken på seks kvadrat kanskje blir litt trangt og upraktisk. En av de viktigste inspirasjonsskildene ble rett og slett Finn.no og å dukke opp på visning i noen av disse leilighetene!

Det viste seg å være veldig mange ulike måter man kunne løse dette lille kjøkkenet på. Vi fant hele 7 ulike varianter.

d&d: Fortell om de ulike variantene!

Alternativ 1: Originalen

Ida: Det er en del hyggelige, gamle naboer som har bodd her helt siden boligene ble bygd i 1947, og mange av dem gjorde aldri noe med kjøkkenet før de flyttet ut. Den gangen var det dør både ut mot gangen og mot stua. Husmødrene hadde kanskje bedre plass når de ikke hadde så mange kjøkkenapparater som fylte opp benkeplassen, hehe!

Faksimile fra Finn-annonse. Foto: Schala & Partners

Opprinnelig planløsning. Faksimile fra Finn-annonse. Foto: Schala & Partners

plantegning1

Men med to dører er det mye plass som går tapt, så det var aldri noe alternativ. Og på de fleste visningene jeg var, har folk valgt å kvitte seg med en av dørene. 

Alternativ 2: L-kjøkken med dør ut til stuen

En av de store fordelen med å lukke døra ut mot gangen, og beholde døra ut mot stua, er at du får et mye mer sosialt kjøkken. Det blir enklere å småprate med besøk og gjester samtidig som man gjør maten ferdig på sitt lille kjøkken når døra vender ut mot stua, og det blir enklere å servere maten eller for eksempel bruke kjøkkenbenken hvis folk skal servere seg selv.

Faksimile fra Finn-annonse. Foto: Schala & Partners

L-formet kjøkken med dør ut mot stua. Faksimile fra Finn-annonse. Foto: Schala & Partners

 

 

plantegning2

Men ulempen med L-kjøkken på liten plass er at det blir trangt når man er flere som lager mat.

Alternativ 3: Fjerne veggen ut mot stuen

Men om man først ønsker et lysere, og mer sosialt kjøkken, så kan man jo åpne enda mer opp! For eksempel fjerne veggen ut mot stua. Det gir jo en helt annen romfølelse:

Faksimile fra Finn-annonse. Foto: Krogsveen

Veggen mellom kjøkkenet og stua er fjernet. Faksimile fra Finn-annonse. Foto: Krogsveen

plantegning3

Samtidig mister man jo en hel vegg med overskap. I tillegg blir det en større operasjon når man må fjerne veggen fordi dette er en bærende vegg og man ville måtte kompensere med bærebjelke.

Alternativ 4: Kioskluke ut til stuen

Det største sidesporet jeg var innom var nok da jeg prøvde å overtale samboeren om at det kom til å bli heeelt awesome om vi hadde et vindu fra kjøkkenet inn til stua, etter å ha snublet over dette bildet på Pinterest:

Denne sjarmerende vrien snublet jeg over på Pinterest, og viser seg å være fra en leilighet i Buenos Aires, som den argentiske interiørbloggeren Casa de Valentina har skrevet om.

Denne sjarmerende vrien snublet jeg over på Pinterest, og viser seg å være fra en leilighet i Buenos Aires, som den argentiske interiørbloggeren Casa de Valentina har skrevet om.

plantegning4

En bit av meg tenker jo fortsatt at det hadde vært helt ypperlig, i hvert fall hvis man ønsket seg mer lys, mer romfølelse og et mer sosialt kjøkken. Men det ble altså nedstemt…

Alternativ 5: Flytte hele kjøkkenet ut i stuen

Om man først skal gå drastisk til verk, så mangler det ikke på artikler i Dine Penger og dess like på hvor mye man kan tjene på å sørge for å få et ekstra soverom. En del i borettslaget har rett og slett flyttet hele kjøkkenet ut på stua (som faktisk er ganske romslig), og heller gjort kjøkkenet om til et lite soverom:

Faksimile fra Finn-annonse. Foto: DNB Eiendomsmegler

Flytter man kjøkkenet inn på den romslige stua, kan du gjøre 3-romens til en 4-roms! Faksimile fra Finn-annonse. Foto: DNB Eiendomsmegler

plantegning5

Vi hadde ikke egentlig behov for noe ekstra soverom, og likte godt stua slik som den var. Dessuten så vi for oss at det ville bli betraktelig dyrere med en gang man måtte endre og flytte opplegg for vann og elektrisitet. Kjøkkenet måtte bli på kjøkkenet.

Alternativ 6: Fjerne veggen ut mot gangen

Det fantes jo andre vegger man kunne flytte på også! I en av finn-annonsene var det noen som hadde klart å få et kjøkken med mye bedre romfølelse ved å fjerne veggen ut mot gangen, slik at kjøkken og gangen i praksis ble det samme rommet.

Faksimile fra Finn-annonse. Foto: Krogsveen

Mye mer lys og romfølelse om man fjerner veggen mellom kjøkkenet og gangen. Faksimile fra Finn-annonse. Foto: Krogsveen

plantegning6

Men hvis vi fjernet denne veggen ville vi miste oppbevaringsmuligheter både i entréen og på kjøkkenet. Ingen av dem er store rom og vi trengte all oppbevaringsplassen vi kunne få.

Alternativ 7: Parallell-kjøkken (slik som i dag)

Det vi nesten glemte er at det går jo an å lage et langt bedre parallellkjøkken enn det vi hadde fra før. Jeg så flere finn-annonser hvor folk hadde gjort en veldig god jobb med farger, lys og plassering av benker og skap som gjorde at kjøkkenet så mye større og lysere ut, uten å flytte en eneste vegg:

Faksimile fra Finn. Foto: Schala & Partners

Dette kjøkkenet hadde samme planløsning som vi allerede hadde, men det føltes mye lysere og romsligere. Faksimile fra Finn. Foto: Schala & Partners

plantegning7

Mange hadde fjernet selve døren og bare laget en pen døråpning uten dørblad.

d&d: Så hva endte dere med?

Ida: Mange av planløsningene kunne fungert veldig bra, men vi landet på at det ville kostet mer enn det smakte å gjøre de store planmessige endringene. Vi ville heller bruke ressursene på selve kjøkkenet enn å flytte vegger.

Det betydde at vi ga slipp på det sosiale kjøkkenet som noen av planløsingene muliggjorde, men sånn er livet – man må velge iblant. Denne runden med research gjorde oss imidlertid sikre på at vi kunne få til mye fint med den eksisterende planløsningen.

Heng med for neste del når Ida og Henrik utforsker hvordan man setter eget preg på kjøkkenet uten at det blir klovnete eller (gud forby) ser ut som kjøkkenet til foreldrene dine.

Her er de andre episodene av serien:

Klarer du ikke vente til neste episode?

Sjekk ut tidligere føljetonger:

Reklamer
Standard

10 kommentarer om “Ny planløsning… Eller?

  1. Tilbaketråkk: Fronter, benkeplater og ubesluttsomhet | drill & design

  2. Tilbaketråkk: Vi trenger nytt kjøkken før jeg blir kokko | drill & design

  3. Tilbaketråkk: Ny serie: Kjøkken på seks kvadrat | drill & design

  4. Tilbaketråkk: Hvordan få rom til skuffer, skap, hvitevarer og benkeplass på et lite kjøkken? | drill & design

  5. Tilbaketråkk: Kjøkkenet rives! | drill & design

  6. Tilbaketråkk: Vi helsparkler kjøkkenet, og banner mye | drill & design

  7. Jeg likte løsningen med kioskluke ut til stuen best. Har samme løsning i Spania, og kjøkkenet mitt er like lite, men stuen er stor. Typisk spansk løsning hvor maten serveres gjennom luken og spises ved spisebordet i stuen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s