Teknikker og materialer

La oss snakke om å male vegger

Klart du kan male vegger som en proff! Slik gjør du det:

 

utstyr

Bildekilder: Maxmaling, Chemical Products, Jotun, Jordan

Du trenger:

  1. Salmiakk
  2. Klut
  3. Maskeringstape
  4. Maling (hva slags avhenger av hva slags vegg du skal male, se lenger ned)
  5. Malingsrulle og -bakke (til slette platevegger)
  6. Pensel
  7. Fordriver (til panelvegger)

Slik gjør du det:

1: Vask veggen

Alle vegger, selv i rom med lite søl (som stue eller soverom), blir både støvete og fettete med tiden. Start derfor med å tørke av veggen med salmiakkvann slik at du får et rent utgangspunkt. Da sitter malingen bedre.

2: Skru av deksel til stikkontakter og lysbrytere

Når du fjerner dekslene slipper du å maskere rundt dem og malingen blir jevn og pen rundt dem. Skal du samtidig skifte lister mot gulv eller rundt vinduer? Da venter du med å sette dem opp til du har malt ferdig, av samme grunn.

stikkontakt

DSC_0288

3: Maskér

Fest maskeringstape mot tak, lister og eventuelle tilgrensende vegger som ikke skal ha samme farge. Vær nøye her. Sett tapen rett og stryk over den noen ganger med fingrene slik at den sitter godt. Da sparer du tid når du maler og resultatet blir pent.

DSC_0289

Hva slags vegg skal du male?

Slette vegger og panelvegger krever ulik fremgangsmåte. De trenger gjerne også hver sin malingstype. Slette vegger kler best mattere farge (aaah, Jotun Pure Color!), mens panelvegger ofte ser bedre ut med litt mer glans. Det blir en smakssak.

For slette platevegger:

4a: Mal ytterkantene med pensel

Gå over alle ytterkanter og «ram inn» området du skal male. Investér i en god pensel. De røyter ikke og finishen blir penere og jevnere. Pass på å stryke malingen godt ut slik at det ikke blir klumper og ujevnheter.

kanter.jpg

5a: Mal veggen med rulle

Rull på malingen på et område av gangen, hele veien fra gulv til tak. Rull først på kryss og tvers slik at malingen kommer inn i alle ujevnheter i veggen. Etterpå ruller du i høyderetningen med lett hånd. Avslutt hvert rullestrøk med å rulle med lettere og lettere hånd slik at rullen tilslutt «letter» fra veggen. Da unngår du harde avslutninger som gir ujevnheter.

rulle

Her demonstrert av mannen, jeg var helt kjempegravid på dette tidspunktet.

For panelvegger:

4b: Tett sprekker med akryl (hvis veggen er umalt fra før eller det er sprekker mellom bordene)

Akryl er magisk og gjør sluttresultatet en million ganger bedre. Slik bruker du akryl.

5b: Mal et par bord av gangen med pensel

Mal 3-4 bord (altså planker) av gangen fra topp til bunn eller omvendt (helt opp og helt ned) i plankens lengderetning. Da unngår du stygge skjøter. Stryk malingen godt ut med fordriver (bred, tynn pensel for å stryke ut maling med minst mulig synlige penselstrøk) til slutt før du går videre til neste gruppe bord. Begynn avsluttende strøk i hver ende av bordet, aldri midt på, det synes veldig godt.

For alle veggtyper:

6: Mal minst to strøk

To strøk er minimum for å få et jevnt og godt resultat. Noen ganger trenger man tre strøk.

7: Fjern maskeringstapen umiddelbart

Fjern tapen med én gang du er ferdig å male. Da unngår du at maling tørker fast i tapen og blir med når du fjerner den.

DSC_0290

8: Fest deksler

Til slutt fester du dekslene du fjernet. Og vips, så er du ferdig!

PS! Slik maler du møbler

Reklamer
Standard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s