Sus og dus i rekkehus

Hjelp, vi har kjøpt et nybygg!

Hva gjør et petimeter av en hobbysnekker som er hjemme i permisjon med altfor mye fritid og som har lagt alle pengene sine i hendene på noen som bygger hus for en?

Jo, sirkler byggetomten daglig under påskudd av mer eller mindre oppdiktede ærender i nærheten, lager lange lister med svært detaljerte spørsmål til entreprenøren (hvilket materiale vil det være i veggplatene? kan man velge fugebredde på badet? må man egentlig ha fliser?), lager moodboards og tegner ut kjøkkenløsningen før leverandørvalget er klart for å ligge i forkant av alle avgjørelser. Hei, alle entreprenørers mareritt.

plantegning2

Vi skulle jo ikke kjøpe et nybygg, vi skulle kjøpe et sjelfullt, gammelt hus med akkurat passe oppussingsbehov (uten fuktskader og dreneringsbehov, men med litt stygg tapet og slitt kjøkken) som vi selv skulle pusse opp rom for rom akkurat slik vi ville ha det. Nå er det noen som skal bygge huset vårt. Uten at vi får lov til å være der.

Så. Mye. Angst. Jeg laget en for- og mot-liste.

Dette er de fine tingene med nybygg:

 • Det er nytt. Vi får Kampensjarm uten problemene som kan følge med gamle hus. Ingen uoppdaget råte eller manglende isolasjon her i gården.
 • Det er bygget i henhold til siste byggestandard, så det blir verken gulvkaldt eller trekkfullt.
 • Vi har fem års reklamasjonsrett, så om noe ikke holder mål kan vi kreve å få det fikset.
 • Det er verken dokumentavgift eller budrunde på nybygg, det gjorde at vi faktisk hadde råd

Dette gir meg noia:

 1. Mange avgjørelser er allerede tatt. Vi vil kunne velge mellom noen ulike løsninger innenfor visse rammer. Hva hvis vi ikke liker noen av alternativene? Hva hvis vi ikke liker leverandøren? Hva hvis vi må leve resten av livet med downlights?
 2. Vi kan ikke angre underveis. Når man gjør ting selv kan man stoppe i tide hvis man ser at det man hadde planlagt ikke var en like god idé i praksis. Og man kan gjøre endringer stegvis slik at man f.eks. ferdigstiller kjøkkenet før man lander veggfargen eller at man møblerer og sjekker dagslysforholdene før man bestemmer lampepunkter og stikkontaktfester. Men nå ser vi jo ikke sluttresultatet før alt er ferdig.
 3. Ja, man bygger i henhold til siste byggestandard, men det er ikke nødvendigvis så cutting edge, og svært få leverer bedre enn standarden. Takhøyden er gjerne lik mimimumstakhøyden i byggekravene (2,4 m, som faktisk er ganske lavt), og byggematerialene er gjerne ganske retro greier som gipsplater istedenfor huntonitplater (som er bedre for inneklimaet, mer solid og enklere å henge opp ting i) og steinull istedenfor celluloseisolasjon (som er bedre for både miljøet og inneklimaet)

Hva er dine erfaringer med nybygg? Går det bra? Hva må vi passe på?

Denne posten er en del av serien «Sus og dus i Rekkehus»

Reklamer
Standard

6 kommentarer om “Hjelp, vi har kjøpt et nybygg!

 1. Ingen erfaring med nybygg, siden vi kjøpte et 130 år gammelt hus… Men kjenner igjen mye av det du skriver fra venner av oss som har kjøpt nye hus. Litt vanskeligere å få det personlig, og litt avhengig av entreprenør, så er ofte de billigste løsningene valgt. Men helt klart en fordel å komme inn i prosessen såpass tidlig som dere gjorde, da har man sjans til å påvirke. Og så må man bare innse, nytt eller gammelt, noe kommer man til å ville forandre uansett. For vår del er det et kjøkken, som har en innredning i en kvalitet man knapt finner maken til, og som bare er 10 år gammelt men rett og slett ikke praktisk i forhold til våre behov.

  • Hei, Rita!
   Ja, vi håper vi får være med å påvirke en del av valgene siden vi kommer inn tidlig. Det viktigste for meg er store, dyre ting som er omfattende å endre, f.eks baderomsgulv. Foreløpig vet vi nervepirrende lite om det aller meste og krysser fingrene for mer info snart 🙂

 2. Uuæææ! Vi holder på med vårt nybygg nå. Og siden vi plutselig har så mange barn (=lite tid) blir alle avgjørelser tatt sånn delvis i blinde. Skummelt! Min erfaring er at utbygger er vennlig innstilt og på tilbudssiden ang alle endringer men at alt jeg gjorde i våres (forsøkte å være tidlig ute) er glemt nå som huset faktisk bygges. Så mitt råd er å ha en svært ryddig e-post mappe. Prøv også å kom deg inn på byggeplassen – du får mange gode ideer av å stå inne i et skjelett av et hus. Gleder meg til fortsettelsen og håper at du poster alle de gode ideene dine i løpet av de to neste ukene så jeg kan stjele uhemmet. Lykke til!

  • Så gøy! Hvor da? Krysser fingrene for entreprenør på tilbudssiden 🙂

   Jeg oppsøker byggeplassen flere ganger i uka (en gang må de jo glemme å låse porten, haha). Vi har også blitt forespeilet et besøk på byggeplassen i løpet av byggingen.

   Skal helt klart poste alt vi tenker på, men kan nok ikke love at det kommer i løpet av to uker, haha!

   • Tomannsbolig på Slemdal. Det blir stas å få en bosituasjon som er rigget for familieliv og ikke fest (vår nåværende leilighet er knall for lange middager og krise for klesvask). Takk for at du deler dine tanker her og i mellomtiden Pintrest-stalker jeg deg og andre jeg tror har peiling på design 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s