Teknikker og materialer

La oss snakke om å male møbler

Alt jeg har lært om maling har jeg lært av pappa. Han har vært trebåtbygger og vet en ting eller to om finish. Her er oppskriften på fin finish på møbler eller annet interiør som vinduskarmer eller lister:

1: Ha utstyret i orden

Når det kommer til maling og pensler er dyrt bedre. Punktum. Kvalitetsmaling er lettere å jobbe med og gir et penere og mer varig resultat. Kvalitetspensler hjelper deg å få penere og mindre synlige strøk, og du slipper at de røyter.

Jotun-produkter er min soleklare favoritt når det kommer til maling, og penslene jeg har vært mest fornøyd med har vært fra Jordan.

Du trenger:

utstyr

 1. salmiakk
 2. våt klut (bilde: Chemical Products)
 3. sparkel (bilde: Maxbo)
 4. sandpapir i ulike grovheter, f.eks. 180 og 240 (tallet angir hvor mange korn det er pr kvadrattomme – høyere tall er finere papir) (bilde: CC Hobby)
 5. akryl
 6. grunning
 7. pensel, evt skumgummirulle til påføring (bilde av rulle: Agerup)
 8. interiørmaling – jeg liker Jotuns Lady og bruker som oftest glans 40 som jeg synes blir akkurat passe shiny
 9. fordriver til å stryke ut malingen
 10. evt maskeringstape

(restrerende bilder: produsentene)

2: Puss ned gammel maling

Hvis møblet er malt fra før, puss bort ujevnheter og løs maling, først med grovt papir, deretter med finere papir.

puss

bilde: CC Hobby / Flickr/cloois

3: Vask med salmiakk

Salmiakk fjerner fett slik at malingen sitter bedre (som når du bruker aceton på neglene før lakking). Tørk over hele møblet med en klut dyppet i salmiakkvann.

salmiakk

bilde: Digitalt Museum / Chemical Products

4: Fjern ujevnheter med sparkel

Sparkle over hakk og ujevnheter, la det tørke og puss med fint sandpapir. Sparkel synker litt sammen så hvis du har dype hakk må du nok sparkle flere strøk. Gjenta til flatene er pene og glatte. Du kan også bruke akryl til dette.

sparkel

bilde: Jotun / Maxbo / Flickr/msmiffy

5: Fjern sprekker med akryl

I dypere sprekker, f.eks. i sammenføyninger og hjørner, bruker du akryl (som beskrevet her). Akryl kan få hva som helst til å se splitter nytt ut!

Husk at du ikke kan pusse over akryl, så du bør være ferdig med pussingen før du bruker akryl.

akryl

bilde: ifi

6: Maskér

Hvis du ikke skal male hele møbelet maskerer du skjøtene. Fest tapen på tørt og rent underlag. Stryk på tapen godt så malingen ikke blør under. Her kan du også bruke akryl til å styrke tapen.

maskering

bilde: Fugger

7: Sjekk temperaturen

Når du maler er temperaturen i rommet viktig for resultatet – ikke for varmt, ikke for kaldt. Ca 18 grader er fint, da tørker malingen i riktig tempo.

8: Grunne

Grunning hjelper malingen å sitte bedre og det er også økonomisk å bruke grunning på første strøk fordi det er billigere enn maling.

1: Påfør maling med rulle eller pensel

All maling man får kjøpt nå er vannbasert (sukk), og den tørker fort! Derfor må du jobbe fortere. Påfør maling på mindre områder av gangen med pensel eller en skumgummirulle.

Selv om det bare er første strøk er finishen viktig, feil her vil bare forplante seg oppover. Penselstrøk kan være bra nok i seg selv, men la for guds skyld ikke rullen være finishen! Da får du appelsinhud.

2: Stryk ut med fordriver

Det er her fordriveren kommer inn i bildet. Fordriver er en tynn, bred pensel. Så når du har påført maling på et område – stryk det umiddelbart ut med fordriveren. DA blir det pent!

 • Stryk i lengderetningen på flaten
 • Start strøket ytterst på flaten og stryk innover
 • Ha gradvis lettere trykk på fordriveren helt til den «letter» fra overflaten, da slipper du brå avslutning på strøket

strøk

9: Puss lett over flatene

Når grunningen er tørr: puss lett over alle flatene med fint sandpapir. Når du har grunnet ser du også lettere om det er områder som må sparkles på nytt. Du trenger to strøk maling over sparkel for at det ikke skal synes igjennom som et matt felt i malingen.

10: Mal

Påfør maling på samme måte som grunningen og stryk ut med fordriver. Gjenta pt 9 og 10 til du har et resultat du er fornøyd med. Du bør ha minst to strøk med maling, gjerne tre.

Supertips

Fukt området du skal male med en veldig våt klut. Da tar det bittelitt lengre tid før malingen tørker slik at du har noen sekunder ekstra til å stryke ut pent og slik at malingen flyter litt mer ut og penselstrøkene blir mindre synlige. Det er ikke akkurat oljemaling, men det hjelper ganske dramatisk.

11: Fjern maskeringstape

Dra av tapen med én gang, mens malingen enda er våt. Da slipper du at tapen tar med seg maling. Hvis det likevel har kommet maling under tapen kan du fjerne det med en q-tip mens malingen er våt eller skrape det av med tapetkniv når det har tørket.

bord

Følg Drill & Design på Facebook

Reklamer
Standard

3 kommentarer om “La oss snakke om å male møbler

 1. Tilbaketråkk: Et sideprosjekt, noe jeg heier på: Drill og design | Ida Aalens blogg

 2. Fokhus sier:

  Jeg ville ha noe spesielt i stua og fant firmaet Fokhus, som dekorerer møbler med mikrosement. Jeg er overrasket over hvor bra dette ser ut!

 3. Edel sier:

  Nylig bestemte jeg meg for å endre utformingen av leiligheten min, og jeg trengte noen nye møbler. Jeg begynte å gjennomgå tilbud fra forskjellige møbler butikker på nettet, og raskt kom til Front butikken. Deres møbler perfekt tilpasset min idé, så uten å søke ytterligere bestilte jeg dem bare fra denne butikken. Tjenesten var fantastisk, levering kom svært raskt og møbler viste seg å være enda bedre enn på bildene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s